Strawberry On Top Of Cupcake From Sweden to Harajuku - 蛙: Traditionella japanska kläder

Sunday, January 20, 2013

Traditionella japanska kläder

Ledsen att jag inte har kunnat uppdatera på ett tag men har haft fullt upp med att avsluta en massa kurser i skolan. Idag tänkte jag ta upp lite om traditionella japanska kläder. Eftersom det finns väldigt mycket att skriva om detta (verkligen jättejättejättemycket) så tänkte jag ta upp det viktigaste åtminstone så ni i alla fall får lite baskunskaper om japanska traditionella kläder. När jag tittar på anime eller läser manga så tänker jag även på vad de klär personerna i och vid nästan alla speciella tillfällen är det traditionella japanska kläder som gäller.

*Kimono (着物)
Den första och viktigaste klädesplagget jag tänkte skriva om är Kimonon. Kimono finns för män, kvinnor och barn och i många olika typer för olika aktiviteter, vilken ålder man är i, vilka tillställningar man går på (bröllop, tebjudningar & begravningar etc.) Ordet Kimono betyder (ki (き) "wear", mono (もの) "wear" alltså wear thing. Detta klädesplagg är format som ett T och går ner till anklarna. Du lägger alltid vänster sidan över den högra, enda undantaget är för döda som ska begravas. Därefter har du även ett bälte som kallas för obi, skorna kallas för geta och strumporna för tabi. Nuförtiden är det mest kvinnor som använder sig av kimono. Det finns några få äldre kvinnor och vissa män som fortfarande använder sig av kimono till vardags (vilket jag såg i flera städerna). Som jag skrev innan så finns kimonos i alla olika stilar från ledig stil till väldigt formell. Om man är en Japan eller duktig på detta med Kimonos så vet man också formaliteten genom färgen och mönstret på tyget. (Haha krävs nog väldigt mycket träning, själv hade jag valt en som passade och jag tyckte var fin.) Unga kvinnor som inte är gifta har längre ärmar. När du väl ska välja en kimono så måste du ha stor kunskap om de olika tygens symbolism, sociala buskap, civiltillstånd, spegla kvinnans ålder och formaliteten som klädesplagget ska visa. Tillskillnad från kvinnors alla former och färger så är en mans kimono i en bas form med dämpade färger och fem delar där skor eller liknande är med räknat, däremot kan man se skillnad på formell och mer avslappnad kimono då formaliteten bestäms med hjälp av tyget (bomull och polyester är mer ledig medan silke är den mest formella och eftertraktade tyget), färgen och typen på accessoarerna och även på numret av Kamon, en typ av symboler som sätts på klädesplagget. Har man fem "symboler" så är man en familj med hög formalitet. Professionella sumobrottare måste alltid använda sig av kimono i offentliga sammanhang.

Det är svårt att sätta på sig en kimono självmant och det är inte många kvinnor som klarar av att göra detta själva eftersom en vanlig, typisk kimono består av 12 eller fler separata delar som ska matchas och sättas fast på ett bra sätt så många använder sig av professionella för att kunna klä på sig. De professionella används mest för speciella tillfällen men de kan, på beställning, komma hem till dig och hjälpa till med kimono, hår etc.

Geisha är något som de flesta vet vad de är för något och dessa kvinnor använder sig också av kimonos.



*Yukata (浴衣)
En yukata liknar kimonon i utseende men är endast för informella tillfällen så som festivaler och yukatan användas av både män och kvinnor. Tyget består av bomull, linne eller liknande och används på sommaren, på onsen (varma källor), ryokan (traditionellt japanskt hotell) men finns även på vanliga hotell som sovplagg. Jag har testat på att använda yukata vid flera tillfällen i Japan så som på ryokan, onsen och hotell etc. Jag köpte även med mig en egen hem tillsammans med geta, skor.
(Jag får lägga in en bild på min egna yukata och geta när jag har tid, men det är ju inte precis årstiden för det nu och hade gärna velat ta lite fina vårbilder i den.) 

Jag på ett onsen iklädd en yukata. Man får själv välja vilket mönster man vill ha och vilken färg på bältet.

På ett traditionellt Ryokan erbjöd de såklart en yukata. 

*Geta (下駄) & Tabi (足袋)
Geta är träsandaler med en eller två träplatåer på undersidan som används tillsammans med yukata eller kimono. Ibland sätts även en metallskiva på längst fram så att de håller längre. Anledningen till att japanerna använde/använder sig av geta är för när de har en dyr kimono som hänger till deras fötter så vill de inte att deras kimono ska bli förstörd i leran eller släpad i marken. Nu finns de i alla olika former och höjder, även det har blivit en annorlunda typ av mode. Geta är fruktansvärt svårt att gå i och det krävs mycket träning för att kunna gå normalt, säkert och smidigt/elegant.

Tabi är strumpor med stortån separerad, strumporna går upp till anklarna och används till geta.



*Obi ()
Obi är bältet som används till en kimono och är mycket finare och tjockare än de som används till yukatas. De ser ut på många olika sätt, vissa ser ut som rosetter medans andra är väldigt mer "raka".



*Furisode (振袖)
När man fyller 20 köper föräldrarna en kimono som kallas furisode till sina döttrar. Det är en traditionell kimono som en ogift kvinna ska ha, furisode påvisar en viktig händelse i en kvinnas liv. Tyget ska vara i ljusa färger, silke av mycket bra kvalitet och ärmarna ska gå i princip ända ner i golvet, något som är en stor skillnad tillskillnad från andra kimonos. En furisode används vid sociala tillfällen som te ceremonier eller vid bröllop, detta gör hon tills hon gifter sig. Kostnaden för en sådan här kimono beror på design, material och vad familjen har råd eller vill lägga men normal pris ligger mellan cirka 50,000-200,000 svenska kronor. Det finns en helgdag i Japan som kallas för "Vuxen dagen", andra måndagen i januari, vilket menas att en massa unga kvinnor har på sig sin furisode och är med på en ceremoni.



Kyary pamyu pamyu's låt furisodeshon handlar om att hon ska fylla 20 och vad som kommer hända och vilka ansvar som hon kommer få när hon äntligen räknas som vuxen inom japanska samhället. Här nedan kan du se filmen och den är med japansk och engelsk text.




Här är även hennes furisode!


No comments :

Post a Comment