Strawberry On Top Of Cupcake From Sweden to Harajuku - 蛙: Önskan att ha samma hårfärg

Sunday, January 6, 2013

Önskan att ha samma hårfärg

Har ni tänkt på att nästan alla unga i Japan färgar sitt hår brunt i olika nyanser eller andra vulgära färger? Vet ni varför och vad som ligger bakom det? För japanerna är det så mycket mera än bara vanligt hår.

Eftersom Japan alltid varit ett väldigt slutet land, tills de öppnade sina gränser för utlänningar, så har de inte varit påverkade av väst. När gränserna väl öppnades så exploderade hela Japan, allt från tekniken till kläderna. Det är därför inte så konstigt att landet är extremt på alla sätt och vis, inte minst med hårfärger, hårstilar och peruker. Under början av 90-talet så började många unga japanska skolflickor färga håret, de ville rebellera mot skolan som sa nej till att färga håret. Idag har fortfarande de flesta skolorna en strikt nej policy för färgning av hår bland eleverna. Därför ser man idag nästan alla unga i skolorna ha sitt naturliga svarta hår men så fort de tar examen färgar de håret i någon nyans av brunt.

Ungdomarna är avundsjuka på oss från väst som har olika typer av hårfärger, för i Japan är det bara en färg, svart. Klart finns det en minoritet som har naturellt brunt hår men då är oftast deras förälder eller liknande västerlänning. Japan dominerar fortfarande med sitt gamla samhälle och gamla regler därför vill många unga vill göra revolt mot detta och börja skapa ett nytt Japan, ett mer avslappnat västerländsk samhälle men fortfarande behålla många gamla traditioner eftersom alla japaner är oerhört stolta över sina traditioner. Det är fruktansvärt krångligt.

Unga män som färgar sitt hår anses alltid som en rebell, snygg och äventyrlig kille bland tjejerna. De brukar säga att de är sådana killar man aldrig får tråkigt med och blir alltid en bra pojkvän. Tyvärr rättar de sig tillslut in bland de äldre och färgar tillbaka till sitt naturliga hår, för med färgat hår får man inget jobb. Det var jobbigt att se alla manliga japaner i sitt svarta hår, vit skjorta, ingen slips och svarta kavaj. Alla såg likadana ut och de kändes mer som en uniform än ett vanligt jobb. Ingen frihet finns fortfarande bland de äldre och det är de de unga vill ändra på, friheten att kunna ha en egen identitet, vara sig själv och inte bara en i ledet.

I anime och manga så syns verkligen alla olika hårstilar och hårfärger du kan tänka dig. Allt från blont till rosa, lila, orange, illrött osv. När de cosplayar använder de peruker i dessa färger å andra sidan, tjejer som tillhör t.ex. Lolita stilen använder sig också väldigt mycket av blonda peruker etc. Det är väldigt vanligt att man ser japanskor på stan i Tokyo som har peruker. Jag tyckte alla hade så fint hår tills jag insåg att de flesta av dem faktiskt hade peruk. (Fast det fick ju upp mitt intresse för peruker så no loss there!(*-^)) Smått avundsjuk blir man då man upptäcker att japaner verkligen passar i alla hårfärger, peruker och alla håruppsättningar som finns!

När jag har tråkigt eller vill göra något nytt med mitt hår så söker jag ofta på Youtube efter nya japanska håruppsättningar och det finns... Tusentals! Har tagit upp det tidigare men det är viktigt för mig att poängtera att unga japaner som tillhör en stil eller bara är väldigt fashionabel tänker på varenda liten detalj angående sig själva. Kroppen, kläder, håret och sminket. Allt är väldigt utseende fixerat och allt är lika viktigt att tänka på.

Palty är ett känt företag som säljer hårfärger.

No comments :

Post a Comment