Strawberry On Top Of Cupcake From Sweden to Harajuku - 蛙: Lolita styles

Tuesday, September 11, 2012

Lolita styles

Vad är Lolita?
Precis som många andra japanska stilar så syftar även Lolita på oskuldsfullhet och att vara ung så länge som möjligt. Västerlänningar har dock misstolkat detta begrepp till något sexuellt på grund utav Nabokovs roman Lolita (1955). Inom stilen används söta klackskor, rosetter (mer eller mindre), massa olika peruker samt/eller färgning av sitt eget hår, mönster på sina kläder, strumpbyxor, knästrumpor eller over-knee m.m.

När uppstod stilen?
Stilen uppstod 1980-talets sena tid. Särskilt växte den fram i Harajuku, Tokyo.

Finns det olika delstilar inom huvudstilen?
Ja, de finns många och även underkategorier till delstilarna så de känns som det aldrig tar slut ha-ha. Jag tänker nämna nästan alla men skriver bara om de allra största samt de jag tycker om.
Det finns: Gothic Lolita, Sweet Lolita, Country Lolita (underkategori), Punk Lolita, Classic Lolita, Aristocrat, Boystyle, Kuro & Shiro Lolita, Hime Lolita, Sailor Lolita, Oriental-style Lolita / Wa Lolita, Guro Lolita, Ero Lolita, Pinku Lolita, Mizuiro Lolita, Casu Lolita, Ero Lolita, Steampunk Lolita, Carnival Lolita, Deco Lolita och Military Lolita.
Som ni nu märker så kan det vara ganska svårt att särskilja alla Lolita stilarna om du inte är väldigt påläst.

Gothic Lolita: 
Denna stil är mest breddad runt om i världen men också kanske mest missförstådd för de som inte använder sig av denna stilen. Deras färgkod är mestadels svartvitt dock använder sig inte alla Gothic Lolita utav detta. De som inte gör de har påverkats utav de västerländska samhället och då används kors, andra mörka färger och ansikten sminkas vita med svart läppstift. Den japanska Gothic Lolita använder sig inte utav detta utan är mer söt och gullig.Sweet Lolita: 
Denna stilen är en av mina favoriter när de gäller det japanska modet och det är även den stil som är mest festlig och färgrik inom Lolitas. Sweet Lolita är väldigt gulliga och dock liknande till utseendet. Deras klädkod följer fortfarande den traditionella Lolitan men har mycket volanger, spets, rosetter, band och deras färger är ljusrosa, mintgrön, ljusblå, vitt och gult etc. Trycken på kläderna består antingen av leksaker, sagofigurer, blommor, djur så som katter/hundar, bakelser eller karuseller som då den sistnämnda tillhör underkategorin Country Lolita. De som säljer Sweet Lolita kläder har ofta teman på sina kläder vilket betyder att ibland kan trycken bestå av olika Disney karaktärer så som Lilla sjöungfrun och Snövit m.fl. Sweet Lolitas sminkning är ofta ljusa färger eller nästan genomskinliga färger för att försöka få fram dockutseendet.
Guro Lolita:
Guro betyder på engelskan gore vilket översätts som levrat blod. Guro Lolita kallas även för grotesk eller skadad Lolita, vilket passar dem väldigt bra med tanke på att de är väldigt obehagliga till synen. De har vita kläder "dekorerat" med fejkblod sedan accessoarer de detta med bandage, låtsas blåmärken, en mitella och en lapp för ögat. De ska se annorlunda ut jämfört med t.ex. Gothic Lolita men deras tanke är inte att försöka likna någon skräckfilm utan mer gulligt läskig, om de nu finns något som kallas så. 
Punk Lolita:
Alla vet ju vad en punkare är för någonting och därför kan de vara väldigt svårt för de japanska Punk Lolitas att stå ut från mängden eftersom de liknar våra västerländska punkare. De som egentligen skiljer dem åt är att den, precis som de andra Lolita stilarna, gullig. Kläderna som används för denna stil är nitar, skotskrutiga kjolar, kedjor, halsband och ringar m.m.

Hime Lolita:
Hime eller Prinsesslolita klär sig, ja som en prinsessa. Lolita stilen är först och främst inspirerad från denViktorianska tiden detta gäller då inte Hime loli, den är väldigt inspirerad från Rokoko (sen Barocktid) med tiaror eller små kronor. Det är svårt att lyckas med hime loli p.g.a ibland ökar man längden på klänningen till en mer balliknande stil med en lägre, fyrkantigare stil och detta måste göras perfekt. Färger och tryck varierar väldigt mycket så det går ej att sätta en exakt färgkod eller stil på Hime loli.
Vill ni läsa mer om de olika stilarna så hänvisar jag till Wikipedia samt denna sidan.

Bra länkar för Lolita shopping: 
http://www.bodyline.co.jp/bodyline/
http://www.babyssb.co.jp
http://www.talkingclothes.se/se/
http://www.lolitashopping.com
http://minkyshop.com

No comments :

Post a Comment