Strawberry On Top Of Cupcake From Sweden to Harajuku - 蛙: Visual Kei

Monday, October 29, 2012

Visual Kei

ヴィジュアル系 (Visual Kei)


Vad är och när uppstod Visual Kei?

Detta är en stil som gjorde sig mest känd under 90-talet med olika artister. Däremot skapades stilen redan ett årtionde tidigare, under åttiotalet, då glamrocken var som störst i västvärlden och Japan inspirerades oerhört mycket utav denna iögonfallande stil. Därmed skapade Japan sin egna genre utifrån detta, en stil som egentligen inte alls handlar om en specifik musikstil utan istället fokuserar på det visuella därav namnet Visual Kei. 


Hur ser den ut?
De flesta artisterna som använder sig av Visual Kei-stilen ser väldigt feminina ut och de flesta är faktiskt män. Hår, smink och kläder är väldigt speciella. De använder sig av t.ex. klänningar, sminkar sig kvinnligt med lösögonfransar och mascara etc. Deras hår stylas och ser nästintill inte äkta ut. Varje person har utmärkande kläder som ska visa deras bestämda karaktär. 
Finns det några svenska band/artister med denna stilen?
En person som har varit väldigt uppmärksammad de senaste veckorna är den 17-åriga artisten Yohio från Sundsvall. Han är även med i ett band som heter Seremedy där han är gitarrist. Yohio kallas för en ung Hendrix p.g.a. att han är så duktig att spela gitarr. Hans fans är i princip bara tjejer och han har uttalat sig om att tjejer gillar fantasin med boys love. Därför använder de sig av detta pr-tricket på scen, som kallas "fanservice" vilket betyder att de pussar varandra, trots att han är helt heterosexuell. 


Yohio var även med i Skavlan för någon vecka sedan, titta gärna in på intervjun HÄR!

2 comments :

  1. En väldigt intressant och bra skriven artikel. :-)

    ReplyDelete