Strawberry On Top Of Cupcake From Sweden to Harajuku - 蛙: セーラー服 (Sailor fuku)

Sunday, August 19, 2012

セーラー服 (Sailor fuku)

Tänkte börja ta upp de olika stilarna som finns i Japan. Den som jag tänker skriva om först är  セーラー服 (Sailor fuku) som betyder på svenska sjömanskostym. Denna stil används idag i Japan för de kvinnliga eleverna i högstadiet samt gymnasiet. Stilen infördes till Japan 1921 då Elizabeth Lee, under sin tid som utbytesstudent, blev påverkad utav den kungliga brittiska flottan och deras uniform. Det negativa med stilen är att den har blivit ett slags fetisch objekt för äldre män. De gillar gärna att titta på alla yngre tjejer i sina uniformer.

Utseendet för stilen är ganska enkel, den utgörs av en veckad kjol och krage i seglarstil. Färgerna och stilen på kläderna varierar beroende vilken skola du går på men de som är vanligast är vit, grå, svart och marinblå. På blusen så finns det en ögla där du igenom sätter antingen en slips, snusnäsduk eller en fluga. Övriga accessoarer är låga eller höga strumpor i färgerna vita eller marinblå, loafers i svart eller brunt och övriga accessoarer så som t.ex. loose socks som liknar benvärmare för tjejerna som gillar mode. För att visa sin individualism gör tjejerna sina kjolar kortare eller längre, gömmer sina skolmärken under kragen, struntar i fluga etc. I Japan har de, precis som i Sverige, fyra olika årstider vilket gör att skoluniformen anpassas för de olika säsongerna med tyget och ärmlängderna och så vidare. 

Dock innan jag åkte hem kom jag in på en av deras avdelningar för just skolkläder och accessoarer och jag var bara tvungen att köpa en fluga och låta mig inspireras utav stilen. No comments :

Post a Comment