Strawberry On Top Of Cupcake From Sweden to Harajuku - 蛙: Japanska bröllop

Thursday, February 7, 2013

Japanska bröllop

Japanerna har börjat med att gifta sig i mer västerländskstil med smekmånad och kristna ceremonier fastän de som gifter sig oftast inte är kristna. Detta är för att Japan hela tiden påverkas mer och mer av västerländsk kultur, de tycker det är roligare att kanske kunna få ha på sig en stor vit fluffig klänning och få chansen att att åka på en smekmånad tillsammans som man tidigare aldrig hade tanke på att göra. Trots att japanska bröllop får mer inflytande av västerländsk kultur så har traditionella japanska bröllop alltid varit väldigt speciella och extravaganta och det är fortfarande det vanligaste sättet för japaner att gifta sig på och de lägger nästan alltid fruktansvärt mycket pengar på det. Under traditionella shinto-bröllop så kan kvinnan byta sina kläder flera gånger och ibland gör även mannen detta. Bruden använder en vacker kimono i silke eller en shiromuku vilket är en traditionell bröllopsklänning som gått i flera generationer. De lägger mycket tanke på hur det ska ha det, höst- eller vårceremonier, särskilt på våren då det är sakura blomningen, gästerna ska få en goodie-bag samt någon typ av show, mat och dryck. Som bröllopspresent är det i princip alltid pengar som man ger, detta kallas shugi-bukoro och ju närmare personerna står familjen desto mer pengar ska ges till brudparet, detta är en oskriven lag.

En shinto-ceremoni genomförs i ett shrine fast det kan lika väl utföras i en vanlig lokal där man sedan har festen. Själva ceremonin genomförs med en shinto-präst som viger paret. De får dricka sake, vilket menas med att brudgummen först tar tre små klunkar från tre olika glas och därefter gör även bruden detta sedan erbjuder de resten av familjen och därefter är det brudgummen som läser äktenskapsförbindelsen och avslutningsvis så ges något offer till kami (gudarna). Därefter är det dags för bröllopsfesten. Hur många gäster det blir varierar men det brukar vara mellan 20-200 personer. De nygifta blir först presenterade inför gästerna därefter följer flera klädbyten, mat, sånger och tal etc.

Bakgrunden till äktenskap i Japan har hela tiden förändrats och den största förändringen hände för hundratalsår sedan då samhället började styras av shoguns som ändrade muko-iri till yome-iri, vilket innebar att bruden istället blev en del av sin makes familj efter barnafödelse eller om kvinnans föräldrar avlidit, tidigare hade det varit tvärtom. Precis som i alla andra länder har det också funnits arrangerade bröllop i Japan, 1973 var det så mycket som 40 % som var arrangerat men redan -91 hade detta sjunkit till endast 12%.No comments :

Post a Comment