Strawberry On Top Of Cupcake From Sweden to Harajuku - 蛙: January 2013

Monday, January 28, 2013

Cosplay

こんばんはみんなーさん!(Godkväll allihopa!)
Hoppas alla har en mysig måndagskväll vart ni än befinner er. Idag hade jag samhäll, min dag har varit helt suverän och min nya/sista termin har börjat så livet kunde ju inte vara bättre just nu!




Mina tankar idag har legat väldigt mycket på cosplay och därför tänkte jag att det blir dagens ämne.

Vad är cosplay?

Cosplay (コスプレ) betyder smått och gott costume play och klär ut sig till någon karaktär eller något tycker om inom t.ex. någon anime, manga, serietidning, film eller olika typer av spel. Det är bara fantasin sätter gränser för vad man kan klä ut sig till. Som tjej kan du klä ut dig till en manlig karaktär eller vice versa, vilket kallas för crossplay och eftersom vissa är så duktiga på att göra detta är det faktiskt svårt att avgöra personens kön. Det är också helt okej att klä ut sig som en karaktär som skriker sex appeal och har en väldigt avslöjande klädsel men först och främst väljer ju man självklart en karaktär man vill cosplaya, annars finns det ingen mening med att cosplaya.

På internet finns många communities och hemsidor där man diskuterar cosplay, sina dräkter, bestämmer träffar, visar bilder på sina framsteg eller sin färdiga cosplay m.m. Jag är medlem i flera olika grupper på internet. För att jag både gillar att se alla duktiga cosplayare men det ger mig även inspiration till min cosplay som jag ska antingen köpa eller sy. :)

Som ni nu förstår så syr de flesta cosplayare sina egna kläder (men man kan även köpa från olika hemsidor) och lägger som sagt upp bilder under tiden i sina olika grupper. De lägger otaliga timmar på att få sina kläder helt perfekta och varenda detalj är viktig i deras arbete. De använder sig utav alla typer av material för att kunna återspegla sin karaktär så bra som möjligt. Några av dessa material är fogskum, trä och fiberglas. (Nu kanske ni börjar förstå varför jag är så fascinerad i att titta på allas kostymer, de känns som att alla är som okända konstnärer .) En annan viktig del av en cosplayers liv är peruker eftersom nästan alla använder sig utav peruker när de cosplayar, särskilt för anime eller manga personer som har ovanliga hårfärger, längderna på håren och stilarna. Som cosplayare försöker man att efterlikna sin karaktär så mycket att man tar det till den nivån att kroppsspråket ska vara likadant, man använder linser och tillfälliga tatueringar m.m.

Snälla en mycket viktig sak är att inte blanda ihop Halloween med cosplay för det är verkligen inte samma sak. Halloween så klär man ut sig till något läskigt eller sexigt. Skillnaden är att cosplay är en typ av livsstil eller åtminstone ett sätt för en person att få klä ut sig som en karktär de tycker om, vilket inte innebär polis eller häxa. Visst finns det folk som gör detta med men då cosplayar de en speciell karaktär som är klädd på detta sätt.

Vilka cosplayar och var kan man se cosplaying?

Personer som cosplayar är uppdelade i tre kategorier: Otaku (nörden), de som gillar uppmärksamheten och de som gillar att skapa sin karaktär sedan tycker ju alla om cosplaying annars hade man ju inte gjort det. Där du kan se cosplays är via bilder är i cosplay grupper eller även på google etc. Bilderna är oftast väldigt fina och genomtänkta. På olika konvents som anordnas över hela världen kan man också få se cosplaying och detta måste ju vara det roligaste sättet att få se det. Det finns även olika tävlingar för cosplay, många tävlar med sina cosplays för att få en chans att gå vidare och vinna. Den mest kända är WCS (World Cosplay Summit) där 20 länder tävlar om att få vinna med just sin persons cosplay. Det finns även NärCon, Linköping, där finalen för NCC (Nordic Cosplay Championship) äger rum. Sist men inte minst för att få se cosplays är på olika träffar eller events som dessa olika grupper anordnar. Då möts de i parker, på kaféer eller liknande.

Cosplay i Japan.

Självklart är cosplaying stort i Japan och de stora områderna där de möts upp är i Shibuya men även Akihabara och Suidobashi, Tokyo Dome.

Allmänt.

Det finns flera tidningar som visar cosplay så som t.ex. Cosmode eller CosplayGen. Personer som cosplayar går även in i en annan värld, en fantasivärld när de rollspelar och man går fullt in i den personen man är vilket jag tycker är himla roligt.


Nu avslutar jag här för jag är trött och orkar knappt tänka. Ha en riktigt bra kväll och nedanför bjuder jag på lite cosplay bilder!


Personer som cosplayar ur en känd anime Toradora. 
Det här är en person som cosplayar Rias Gremory i Highschool DXD. Det är även den här karaktären jag vill cosplaya!
Det här är en jättekänd cosplayerska som har gjort många fina cosplays.


Sunday, January 20, 2013

Traditionella japanska kläder

Ledsen att jag inte har kunnat uppdatera på ett tag men har haft fullt upp med att avsluta en massa kurser i skolan. Idag tänkte jag ta upp lite om traditionella japanska kläder. Eftersom det finns väldigt mycket att skriva om detta (verkligen jättejättejättemycket) så tänkte jag ta upp det viktigaste åtminstone så ni i alla fall får lite baskunskaper om japanska traditionella kläder. När jag tittar på anime eller läser manga så tänker jag även på vad de klär personerna i och vid nästan alla speciella tillfällen är det traditionella japanska kläder som gäller.

*Kimono (着物)
Den första och viktigaste klädesplagget jag tänkte skriva om är Kimonon. Kimono finns för män, kvinnor och barn och i många olika typer för olika aktiviteter, vilken ålder man är i, vilka tillställningar man går på (bröllop, tebjudningar & begravningar etc.) Ordet Kimono betyder (ki (き) "wear", mono (もの) "wear" alltså wear thing. Detta klädesplagg är format som ett T och går ner till anklarna. Du lägger alltid vänster sidan över den högra, enda undantaget är för döda som ska begravas. Därefter har du även ett bälte som kallas för obi, skorna kallas för geta och strumporna för tabi. Nuförtiden är det mest kvinnor som använder sig av kimono. Det finns några få äldre kvinnor och vissa män som fortfarande använder sig av kimono till vardags (vilket jag såg i flera städerna). Som jag skrev innan så finns kimonos i alla olika stilar från ledig stil till väldigt formell. Om man är en Japan eller duktig på detta med Kimonos så vet man också formaliteten genom färgen och mönstret på tyget. (Haha krävs nog väldigt mycket träning, själv hade jag valt en som passade och jag tyckte var fin.) Unga kvinnor som inte är gifta har längre ärmar. När du väl ska välja en kimono så måste du ha stor kunskap om de olika tygens symbolism, sociala buskap, civiltillstånd, spegla kvinnans ålder och formaliteten som klädesplagget ska visa. Tillskillnad från kvinnors alla former och färger så är en mans kimono i en bas form med dämpade färger och fem delar där skor eller liknande är med räknat, däremot kan man se skillnad på formell och mer avslappnad kimono då formaliteten bestäms med hjälp av tyget (bomull och polyester är mer ledig medan silke är den mest formella och eftertraktade tyget), färgen och typen på accessoarerna och även på numret av Kamon, en typ av symboler som sätts på klädesplagget. Har man fem "symboler" så är man en familj med hög formalitet. Professionella sumobrottare måste alltid använda sig av kimono i offentliga sammanhang.

Det är svårt att sätta på sig en kimono självmant och det är inte många kvinnor som klarar av att göra detta själva eftersom en vanlig, typisk kimono består av 12 eller fler separata delar som ska matchas och sättas fast på ett bra sätt så många använder sig av professionella för att kunna klä på sig. De professionella används mest för speciella tillfällen men de kan, på beställning, komma hem till dig och hjälpa till med kimono, hår etc.

Geisha är något som de flesta vet vad de är för något och dessa kvinnor använder sig också av kimonos.



*Yukata (浴衣)
En yukata liknar kimonon i utseende men är endast för informella tillfällen så som festivaler och yukatan användas av både män och kvinnor. Tyget består av bomull, linne eller liknande och används på sommaren, på onsen (varma källor), ryokan (traditionellt japanskt hotell) men finns även på vanliga hotell som sovplagg. Jag har testat på att använda yukata vid flera tillfällen i Japan så som på ryokan, onsen och hotell etc. Jag köpte även med mig en egen hem tillsammans med geta, skor.
(Jag får lägga in en bild på min egna yukata och geta när jag har tid, men det är ju inte precis årstiden för det nu och hade gärna velat ta lite fina vårbilder i den.) 

Jag på ett onsen iklädd en yukata. Man får själv välja vilket mönster man vill ha och vilken färg på bältet.

På ett traditionellt Ryokan erbjöd de såklart en yukata. 

*Geta (下駄) & Tabi (足袋)
Geta är träsandaler med en eller två träplatåer på undersidan som används tillsammans med yukata eller kimono. Ibland sätts även en metallskiva på längst fram så att de håller längre. Anledningen till att japanerna använde/använder sig av geta är för när de har en dyr kimono som hänger till deras fötter så vill de inte att deras kimono ska bli förstörd i leran eller släpad i marken. Nu finns de i alla olika former och höjder, även det har blivit en annorlunda typ av mode. Geta är fruktansvärt svårt att gå i och det krävs mycket träning för att kunna gå normalt, säkert och smidigt/elegant.

Tabi är strumpor med stortån separerad, strumporna går upp till anklarna och används till geta.



*Obi ()
Obi är bältet som används till en kimono och är mycket finare och tjockare än de som används till yukatas. De ser ut på många olika sätt, vissa ser ut som rosetter medans andra är väldigt mer "raka".



*Furisode (振袖)
När man fyller 20 köper föräldrarna en kimono som kallas furisode till sina döttrar. Det är en traditionell kimono som en ogift kvinna ska ha, furisode påvisar en viktig händelse i en kvinnas liv. Tyget ska vara i ljusa färger, silke av mycket bra kvalitet och ärmarna ska gå i princip ända ner i golvet, något som är en stor skillnad tillskillnad från andra kimonos. En furisode används vid sociala tillfällen som te ceremonier eller vid bröllop, detta gör hon tills hon gifter sig. Kostnaden för en sådan här kimono beror på design, material och vad familjen har råd eller vill lägga men normal pris ligger mellan cirka 50,000-200,000 svenska kronor. Det finns en helgdag i Japan som kallas för "Vuxen dagen", andra måndagen i januari, vilket menas att en massa unga kvinnor har på sig sin furisode och är med på en ceremoni.



Kyary pamyu pamyu's låt furisodeshon handlar om att hon ska fylla 20 och vad som kommer hända och vilka ansvar som hon kommer få när hon äntligen räknas som vuxen inom japanska samhället. Här nedan kan du se filmen och den är med japansk och engelsk text.




Här är även hennes furisode!


Sunday, January 13, 2013

Maid café

Något som jag verkligen älskar med Japan och något som jag faktiskt skulle vilja testa på och jobba som är en maid på ett Maid café! 

Maid café (メイドカフェ/Meido kafe) är en underkategori till cosplay resturang (ja det heter faktiskt så). Kaféerna finns i mesta dels i Japan men även i andra delar av Asien samt Mexico, Frankrike och Kanada m.fl. Det första kaféet startades upp i Akihabara, som är Tokyos electric town, så sent som år 2001. Varför japanerna skapade maid kaféer är för att manliga nördar, otaku som de heter på japanska, är helt galna i manga, anime och gal spel. Maidsen har blivit populära genom dessa och det har även blivit mycket fetisch över det hela. Jag har sett hur de antingen låter en maid vara väldigt oskyldig i en anime och sedan utstrålar sex appeal i en annan. En viktigt och stor del av kaféerna är moe vilket smått och gott är människor som gillar videospelskaraktärer, manga eller anime. Moe betyder också stor kärlek till unga oskuldsfulla kvinnokaraktärer. Så varför just otaku var så intresserad av riktiga maid kaféer var för att de äntligen kunde få träffa en maid eller en speciell karaktär som de länge fantiserat om och haft som fetisch. Detta har däremot ändrats över tiden och idag är maid kaféer jättepopulära för turister, kvinnor, vanliga vuxna arbetande män och självklart fortfarande nördarna.


Utseendet och kläderna är väldigt viktigt när de kommer till att jobba som en maid. Beroende på vilket kafé du jobbar på så har de olika klänningar. De finns alla färger och stilar även samuraj inspirerade maidklänningar. Från början blev japanerna intresserade av franska hembiträdenas kläder och nu gäller hela kittet så som: själva klänningen, förkläde, underkjol så den blir puffig, håraccesoar, vanliga strumpor eller knästrumpor. Ibland har de tema dagar där de har på sig kattöron eller liknande eller klär ut sig till någon känd maid etc. För att kunna börja jobba på ett maid kafé så väljs du i princip bara på utseendet eftersom du ska vara ung, ha ett oskyldigt utseende och vara attraktiv (på de flesta maid caféer jag varit stämmer detta bara in på någon enstaka maid, tyvärr).  

Vad gör man på ett maid kafé då? Att besöka ett maid kafé är något jag tycker alla borde göra om man besöker Japan bara för att få upplevelsen av det övernaturligt gulliga och trevliga men man behöver ju inte tycka om det (vilket det flesta av mina killkompisar inte gjorde haha). Du kan beställa kaffe, cola och andra olika drycker med t.ex. glass i! Det finns även mat och desserter men den stora skillnaden är att du får maten dekorerad framför dig med ketchup som en katt eller något annat kul. När du väntar på att få komma in blir du visad ett antal regler av en man som jobbar där (en säkerhet för maidsen). Några exempel på regler är att du får inte: 

- ta kort inne i kaféet eller på maidsen, du kan däremot få betala en viss summa för att få ditt fotografi taget med en eller flera maids som sedan de dekorerar åt dig. 
- Du får inte fråga om nummer eller liknande utav någon som jobbar där eller tränga sig på hennes privatliv, stalka.
- Du får inte fysiskt ta på någon maid.  
- Du får ta kort på maten men ingenting annat.

Oftast finns det även en sitting fee vilket betyder att innan du ens köpt något så har du betalat en grundavgift. När du väl får komma in skriker alla maidsen med en ljus röst "お帰りなさいませ、ご主人様 / お帰りなさいませ、お嬢様" vilket betyder welcome home master/mistress. Du får oftast chansen att välja en engelsktalande maid om man nu vill ha det (fast engelsktalande är att överdriva, de är inte särskilt duktiga). Min mamma ville gå på ett maid kafé och jag valde engelsktalande för mammas och pappas skull, ändå fick jag en maid som bara pratade japanska... Självklart blir man ju smått nervös eftersom man tidigare kunnat låta de lite duktigare kompisarna som gick en högre nivå prata men nu var det bara upp till mig! Jag beställde för hela familjen på japanska och konverserade lite lätt och när flera av maidsen upptäckte detta så kom de faktiskt fram och började prata med mig (panik!!) jag fick massa komplimanger av dem och de tyckte jag pratade så otroligt gullig japanska och var så himla kawaii. Blev helt berusad på komplimanger och gick på moln efter det besöket haha. I alla fall efter du fått en maid som ska servera dig så erbjuder hon dig menyerna och våta handukar (vilket man får på alla restauranger, den underbara renligheten..!) Hon går också ned på knä vid bordet för att ge socker eller mjölk i kaffet. De flesta kaféer erbjuder även att kunna spela spel med maidsen, du kan även få ett erbjudande redan i menyerna där du väljer t.ex. meny 1 där de ingår dricka, en dessert och ett foto/spel med en maid. En viktig del av upplevelsen är också att maidsen förtrollar maten så den blir godare genom att du och maiden/maidsen sjunger moe moe kyun, det är de barnsligaste, sötaste och roligaste jag gjort i hela mitt liv. Det som inte är lika vanligt men finns är att bli matad, yes ni läste rätt en maid sitter alltså och matar dig för en viss summa pengar. Några andra saker som inte heller är vanligt är öronrensning, ben-, arm- och ryggmassage och detta ges med kläderna på såklart och även detta för en viss summa pengar. 

Detta är ett hel livsstil för vissa otaku och man får även ett kort som visar vilken level du är på. Du får en stämpel för varje besök och för att komma upp på en ny nivå krävs 3 stämplar. Det har blivit så populärt att maidsen även uppträder och har konserter och även har en scen inne i kafét där de pratar med alla och man får chansen till olika priser genom sten, sax, påse som förövrigt japanerna älskar att göra. 

I Sverige finns inget riktigt maid café öppet, det hade antagligen räknats som väldigt kvinnoförnedrande, däremot om du besöker olika cosplay konvents i Sverige så brukar det finnas människor som arrangerar maid kaféer. Jag längtar verkligen tillbaka till Japan och att få chansen att besöka ett maid kafé igen! Jag kanske får införskaffa mig en riktig maid kostym helt enkelt!

(Förresten! Om ni vill lära er att bete er och se ut som en riktig maid så kan ni kika in på denna hemsidan där de beskriver väldigt bra hur man ska vara och göra tycker jag.)

Mitt kort med en stämpel woho!
Min beställning som verkligen var super kawaii!

Sena Kashiwazaki är en tjej från en anime och här är hon utklädd som den typiska fetisch maiden.
Mjau mjau, detta gör japanskorna på bilder men även som maids.
De två bilderna nedanför visar hur en maid förvandlar maten så den ska smaka godare!
Tog purikura bilder utklädd som en maid! (^-^)/
Jag skulle kunna dela med mig av tusentals bilder men det går ju inte! 

Saturday, January 12, 2013

Kyary Pamyu Pamyu!

Idag tänkte jag presentera en japansk sångerska och modell, Kyary Pamyu Pamyu (きゃりーぱみゅぱみゅ). Hennes riktiga namn är Kiriko Takemura och hon är född 29 januari -93. Hon arbetar som sångerska, modell och bloggerska i Harajuku, Tokyo. Allt började med att hon skrev en modeblogg och därefter tog hennes karriär fart, hon hamnade i olika Harajuku modetidningar och modeshower. Kyary blev snabbt en blomstrade affärskvinna och släppte sitt egna lösögonfransmärke "Harajuku Doll Eyelashes by Eyemazing x Kyary". Hon är engagerad med välgörenhet och hjälpte till under jordbävningen och tsunamin i Japan förra året. Hennes första singel "Ponponpon" släpptes i juli 2012 och hon berättade i samband med singeln debut att hennes inspirationskällor är Christina Aguilera, Katy Perry och Gwen Stefani.  Efter en mycket lyckad första debut singel släppte hon sin andra singel "Jelly" nationellt men även internationellt via iTunes. Därefter släppte hon "Tsukema Tsukeru" och "Candy Candy". Under sin korta tid i rampljuset har hon även hunnit släppa en egen biografi "Oh! My god!! Harajuku girl" plus ett eget debut album "Pamyu Pamyu Revolution". 

Hennes näst senaste musikvideo som släpptes i september heter "Fashion monster" och det uttrycket passar verkligen Kyary pamyu pamyu eftersom hon älskar mode och inspirerar andra ungdomar genom bl.a. sin blogg och musikvideos etc. Den 30 augusti 2012 blev hon utnämnd som Kawaii Harajuku ambassadör av borgmästaren i Shibuya. Kyarys stil är väldigt egen och speciell. Mina egna tankar om hennes til är att jag faktiskt inte tycker att hon tillhör någon specifik stil utan blandar lite av varje. I flera tidningar och utlåtanden från andra människor är deras tankar om henne att hon har ett doll liknande utseende, är fruktansvärt söt och vacker samtidigt som hon har humor och kan bjuda på sig själv med sina roliga grimaser. Grimaserna är något som har blivit lite av Kyarys grej, hon gillar att skämta och modetidningarna samt tv-reklamerna tar vara på detta och har faktiskt använt sig av det i sina modebilder/reklamer.

Mellan februari till april 2013 kommer Kyary ha sin första världsturné (KPP WORLD TOUR 2013). Hon kommer spela i USA, Frankrike, England, Belgien, Sydkorea, Taiwan, Singapore, Thailand, Australien och självklart i Japan. En konsert man bara inte får missa!!

En av Kyarys många grimaser.
Från en japansk modetidning.

Wednesday, January 9, 2013

Reakaos: Sverige VS. Japan

Varje gång jag åker utomlands, oavsett vart jag åker, har det alltid varit mycket roligare att gå in i klädbutiker där än här hemma i Sverige. När jag går in i t.ex. H&M hemma i Göteborg eller i Stockholm så är det alltid svårt att hitta bland alla kläder som hänger eller ligger huller om buller. På något sätt lyckas man alltid visa upp kläderna på ett annat sätt utomlands och det är inga problem med att hitta det man vill ha. Detta var inget undantag i Japan.

De flesta Japan fantaster eller modeintresserade personer vet vad Shibuya 109 är för något och för er som inte vet är det ett tio våningar högt shoppingcentrum fullt med affärer och bara för kvinnor. Det finns även en lika stor som heter Shibuya 109 Men's, bara för män. I somras när jag var i Tokyo hade de kampanjen "7-days bargain" vilket innebär 7 dagars jääääätterea! Jag tror aldrig jag har varit med om något liknande i hela mitt liv, blev chockad! Från att vara de tysta, artiga kvinnorna och homosexuella männen som jobbade där blev det förvandlade till galna, skrikande anställda (och vilka fruktansvärda ljusa skrik kvinnorna har, man fick ont i öronen...). Affärerna slogs om kunderna som gick utanför och skrek ut bland annat: "いらっしゃいませ!(Välkommen!) Nu har vi fem minuters rea, allting kostar nu så och så mycket. Kom in och fynda!" De skrek genom plastmegafoner och slog med plastpinnar mot varandra eller plastpinnar mot affischer för att göra så mycket ljud som möjligt för att få uppmärksamhet. Vill bara säga att detta gällde på alla tio våningar, så ni kan ju tänka er ljudnivån i hela shoppingcentret.. Jag och mina vänner klarade inte av det, så mycket människor och alla dessa ljud, vi gav upp och gick ut därifrån.

När jag väl börjat vänja mig med de tysta och artiga japanerna så dyker detta upp. Alltså är rea och mode uteslutet från att hålla sig för sig själv och vara tyst. Självklart är de fortfarande väldigt artiga när de är rea men de är mycket mera på och försöker verkligen sälja sakerna till en.

Jämför man detta nu med Sverige på rean så finns det endast affischer, tv-reklam e.dyl. Detta gäller ju också Japan men på en helt annat nivå. Tv-reklamerna är helt galna och man frågar sig själv flera gånger om personerna som skapar dessa reklamer är höga, för ibland har inte ens reklamerna ett samband med vad de vill sälja. I svenska butiker skulle aldrig de anställda få stå och skrika utanför sin butik och skapa egna småreor där de säljer ut sina produkter för ännu billigare priser, än den vanliga rean, under en viss tid bara för att locka mera kunder. I Sverige gör vi det på ett mer "civiliserat" sätt kan man då tycka, fast återigen så mycket tråkigare. Detta påvisar återigen den stora skillnaden i kulturen mellan Sverige och Japan. Japanerna vill vara mycket mer out there under rean än vi svenskar. Varför de blir så, tror jag, är för att just bland kvinnorna är shoppingen och kläderna en så stor del av deras liv. De gör sig fina för sina män, är hemmafruar med rika män och behöver något att göra. Detta gäller främst bland de äldre kvinnorna, bland de unga är det mest för att de vill göra revolt mot samhället (som jag har skrivit tidigare) och självklart vill de också se bra ut för killar etc. Trots vissa stora kultur skillnader så är vi svenskar väldigt lika japanerna. Vi har våran egna bubbla omkring oss (kom inte för nära in på mitt personal space), vi vill helst inte bli störda av främlingar och vi öppnar gärna inte upp oss mer än nödvändigt, vi håller oss för oss själva förutom bland våra närmsta vänner då vi kan vara oss själva.

Bakom mig ser man Shibuya 109 och även affischen på hela framsidan där de står 7-days bargain.

Monday, January 7, 2013

Skor skor skor

Skulle skrivit ett annat inlägg idag men har pluggat matte hela dagen. Istället jag bjuder istället på skoinspiration. Önskar att vissa av dessa skor kunde säljas i Sverige och att vi kunde förändra oss här så vi blir lite mer vågade i våra klädstilar. För hur snyggt är det inte när alla har olika stilar istället för att se ut som vanliga tråkiga copycats? Visst har jag sett att de kommer mera japansk inspirerat mode nu i vår/sommar men vill ha ännu mer än bara några enstaka modeller.
Mer variation åt folket! 







Delar även med mig av en av mina egna lolita skor som jag älskar!